مشاور برند کیست و چه نقشی دارد؟
یک مشاور برند برای کمپانی های مختلف، مشاوره هایی عمیق درباره ی بازاریابی، تحلیل برند، و راه حل هایی برای فروش محصولات و خدماتشان فراهم می کند. مشاور برند در ارائه ی خدمات خود به یک کمپانی اهداف ویژه ی کسب و کار آنها را در نظر می گیرد. آنها معمولاً با شرکت های مشاور مدیریت یا آژانس های تبلیغاتی و گاهی نیز به عنوان هیئت مدیره ی یک شرکت کار می کنند؛ و در هنگام تصمیم گیری های مهم، با مدیران برند و مدیران بازاریابی شرکت و حتی با اعضای اصلی مدیریت به طور منظم ارتباط برقرار می کنند.
برندسازی و استراتژی برند و نیاز به یک مشاور
برندسازی یکی از قسمت های مهم یک کسب و کار است. چه در کسب و کارهای بزرگ و بین المللی و چه در کارهای کوچک و کسب های خرد. در بازار رقابتی عصر حاضر یک استراتژی قوی در برندسازی گام مهمی برای رشد تجارت است. برند به زبانی ساده همان اعتبار یک کسب و کار در میان مشتری هایش است. برند شما تعیین کننده ی سطح توقعات مشتری های شماست. همچنین بیان کننده ی تفاوت محصولات شما با سایر رقبای تان در بازار است.
استراتژی برند نیز همان برنامه ای است که یک کسب و کار برای انتقال پیام خود به مشتری ها از آن استفاده می کند. به عبارتی دیگر استراتژی برند تعیین چگونگی ارائه ی محصولات و خدمات، و نوع بازار و مشتری های هدف است.
وقتی برند یک شرکت در کسب و کار ویژه ی خود موفق نمی شود، مشاوران برند برای دمیدن روحی تازه به برند دعوت می شوند. آنها برای بهبود و کمک به تکامل کار فراخوانده می شوند. مشاوران برند دیدگاه تازه و بی طرفانه ای در مورد جوانب مثبت و منفی برند یک شرکت ارائه می دهند. بنابراین می توانند راه حل های برندسازی موثری را پیشنهاد دهند.
توضیحاتی درباره ی نقش یک مشاور برند
به غیر از همکاری با آژانس های تبلیغاتی و شرکت های مشاور مدیریت، گروهی از مشاوران برند نیز هستند که در این صنعت به صورت مستقل کار می کنند. مشاور برند تخصص و خدمات خود را در زمینه های بازاریابی، برندسازی و استراتژی ها به شرکت های فعال در زمینه ی صنایع مختلف ارائه می دهد.
در دنیای کاری شرکت ها، استخدام یک مشاور برند اهمیت زیادی دارد. زیرا بسیاری اوقات ممکن است بخش مدیریت و برندسازی و مارکتینگ به علت تعصبی که نسبت به برند خود دارند، تحلیل درستی از اوضاع نداشته باشند. پس در صورت عدم دستیابی به اهداف کسب و کار به بهترین شکل و کسب موفقیت، شاید نیاز به دیدگاه شخص ثالث و در نتیجه یک مشاور برند باشد.
مشاور برند همه ی جنبه های بازاریابی و برندسازی را تحت تأثیر قرار می دهد؛ از استراتژی های روابط عمومی گرفته تا قیمت گذاری محصولات، نظارت بر بودجه ی ماهیانه، سه ماهه و سالانه ی بازاریابی، همچنین اهداف فروش به دست آمده، آثار هنری خلاق، بسته بندی، توزیع، ارتباطات شرکتی و تمام استراتژی های مربوط به برندسازی و بازاریابی.
وی با زیرکی و هوش بالا در کسب و کار، و داشتن تخصص لازم برای تبلیغ و فروش محصولات شرکت، با برنامه ریزی، تدوین استراتژی ها، و ارائه ی ایده های جذاب، بخشی جدایی ناپذیر از تیم اتاق فکر شرکت است. یک مشاور برند تضمین می کند که اهداف کسب و کار با پارامترهای رقابت، ماهیت محصولات، اولویت های مشتریان، و تغییرات و پویایی کسب و کار مطابقت کامل دارد.
تحصیلات لازم برای یک مشاور برند
موقعیت های شغلی اولیه برای ورود به عرصه ی مشاوره، در شرکت های مشاوره و دپارتمان های بازاریابی را می توان با تکمیل دوره کارشناسی در بازاریابی، بازرگانی یا یک زمینه ی مرتبط به دست آورد. دوره های آموزشی باید شامل ارتباطات، استراتژی های فروش و امور مالی باشد. موقعیت های شغلی اولیه که می توان به عنوان یک مشاور برند درآنها کار کرد عبارتند از: دستیار برند، مدیر محصول، فروش، تحلیلگر مدیریت در یک شرکت مشاوره و مدیر تبلیغات.
معمولا حرفه ای ها با تکمیل دوره ی کارشناسی ارشد بازرگانی یا بازاریابی، تجربه ی کاری خود را افزایش می دهند. به این ترتیب فرصت های پیشرفت خود را برای کسب موقعیت های ریاست در شرکت های مشاوره و آژانس های تبلیغاتی افزایش می دهند. بسیاری از دانشگاه ها کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی را با تمرکز در مدیریت برند، بازاریابی یا ارتباطات ارائه می دهند.
قرارداد کاری مشاور برند
از آنجا که مشاور برند در لیست حقوق بگیران یک شرکت نیست، بنابراین به قوانین و مقرراتی که در مورد کارکنان شرکت اعمال می شود محدود نمی شود. در نتیجه او می تواند تخصص و دانش خود را به بیش از یک شرکت یا برند ارائه دهد. اما معمولاً یک قرارداد انحصاری وجود دارد؛ که بر طبق آن یک مشاور برند نمی تواند در خدمت برند رقیب که محصولات مشابهی ارائه می دهد باشد.
حق الزحمه ی یک مشاور برند به صورت معمول در یک قالب ماهیانه و با شرایط و ضوابط یک قرارداد رسمی، مشترکا توسط مدیریت شرکت و خود مشاور تنظیم می شود.
نقش مهم تجربه
علاوه بر داشتن مدرک تخصصی و فارغ التحصیلی از رشته ای در ارتباط با بازاریابی، برندسازی و استراتژی ها: برای تبدیل شدن به یک مشاور برند موفق، داوطلب این کار باید در این صنعت تجربه ای غنی و کاربردی حداقل به مدت ۱۰ سال (یا بیشتر) کسب کند. تا به این ترتیب بتواند با موفقیت نیازها و شرایط لازم برای کار به عنوان یک مشاور برند موفق را کسب کند.
بسیاری ازموسسات آموزشی و دانشگاه ها دوره های تخصصی مربوط به برندسازی و بازاریابی ارائه می دهند. این دوره ها به افراد علاقه مند کمک می کند تا با ارائه ی تکنیک های یادگیری نظری و عملی دانش لازم برای این کار را کسب کنند.
اما حتی پس از گرفتن مدرک در زمینه های بازاریابی و برندسازی، برای تبدیل شدن به یک مشاور تجاری موفق، لازم است تا با کار کردن در شرکت های بزرگ برای به دست آوردن تجربه ی کاری در زمینه ی بازار تلاش کرد.
شرح وظایف یک مشاور برند
مشاوران برند سازی با جمع آوری داده ها، انجام تحقیقات بازار برای شناسایی بازارهای هدف، ارزیابی برداشت های مصرف کننده، رقابت، روند کسب و کار و ارزش محصول شروع می کنند. مشاوران همچنین می توانند با انجام بررسی ها و تحقیقات داخلی، اطمینان حاصل کنند که نیازها و اهداف دپارتمان های مختلف یک شرکت همسو است.
این تحقیق از توسعه ی یک استراتژی کلی برای کسب و کار خبر می دهد که می تواند بر طراحی لوگو و بسته بندی، قیمت گذاری، عرضه، تبلیغات و پیام رسانی خدمات مشتری تأثیر بگذارد. تصمیماتی که تحت تاثیر یک مشاور برند گرفته می شود شامل: مکان توزیع کالا، بهترین رسانه برای تبلیغات و نحوه ی ایجاد پیام های محصولات برای جمعیت های مختلف است.
ساعات کاری
گرچه ممکن است برخی از افراد برای خود استانداردی در ساعت کاری در نظر بگیرند، اما یک مشاور برند اغلب ناچار به انجام ساعات اضافی کاری است. همچنین گاهی نیاز به سفر کاری ضروری می شود. این سفرها می توانند هم در حوزه ی داخلی و هم در حوزه ی بین المللی صورت گیرد. توانایی برگزاری جلسات متعدد با مشتری ها و توانایی ارائه ی سخنرانی نیز از مهارت های لازم یک مشاور است.
نقش یک مشاور برند
درک ماهیت و اهداف یک کمپانی
هنگامی که مشاور برند با هیئت مدیره ی یک شرکت همکاری می کند، اولین وظیفه ی او شامل درک عمیق ماهیت و اهداف شرکت است. او باید این کار را با انجام جلسات منظم و بحث و گفتگو با اعضای اصلی مدیریت و دپارتمان های برند و بازاریابی به انجام برساند. از چشم انداز کاری، ماموریت، اهداف کوتاه مدت و اهداف بلند مدت، پیشنهادهای فروش منحصر به فرد، ارزش های برند، نقاط قوت برند، بازار هدف، و مشتریان هدف گرفته، تا کل تاریخچه ی برند: تمام اینها باید توسط مشاور برند کاملا بررسی و تحلیل شوند تا برای پیمودن راه پیش روی کمپانی به طور علمی استراتژی سازی شود.
تحلیل تنگناها
قطعا دلیل خاصی وجود دارد که یک شرکت یک مشاور برند را استخدام می کند. منطق این شرکت این است که می خواهد برای افزایش سهم خود در بازار و افزایش ارزش برند تلاش کند. و همزمان از کم شدن ارزش برند خود پیش گیری کند. نقش و وظیفه ی اصلی مشاور برند تجزیه و تحلیل تنگناهایی است که برند در آنها قادر به دستیابی به اهداف مورد نظر نیست.
مشاور باید آسیب و معضل اصلی را پیدا کند. آیا این معضل درفرآیند کسب و کار است، یا در نیروی فروش، انگیزه ی کارکنان، ابزارهای بازاریابی، استراتژی های برند، رقابت در بازار؛ یا مشکلی است که در ماهیت و ویژگی های محصولات ارائه شده وجود دارد.
این معضل می تواند فقط یک یا چند مسئله باشد. قرار است که مشاور مسائل را تجزیه و تحلیل کند تا راه حل های عملی و عملی برای آن ارائه دهد.
دسترسی به برداشت های مشتری
مشتری ها بهترین سفیران برند شرکت هستند. و یک مشاور برند باید با انجام تحقیقات و مطالعات اولیه و ثانویه به برداشت های مشتری ها دسترسی پیدا کند. او باید به سوالاتی از این دست پاسخ دهد: چرا آنها به این برند فکر می کنند؛ محصولات ارائه شده توسط این برند به مشتری ها چگونه در حل مشکلاتشان به آنها کمک می کند؛ انتظارات بیشتر آنها از برند چیست؛ آیا شکایتی دارند؛ چرا ترجیح می دهند محصولات یک برند رقیب را بخرند؛ و سایر سوالات مهمی که به برند کمک می کند تا از وفاداری طولانی مدت مشتریان برخوردار شود.
برنامه ریزی برای استراتژی های بازاریابی و تبلیغات
پس از درک ماهیت کسب و کار و ویژگی های محصولات ارائه شده، یک مشاور برند باید به طور موثر استراتژی های بازاریابی و تبلیغاتی را تنظیم کند. به این ترتیب به برند کمک می کند تا فروش محصولات خود را افزایش دهد.
مطالعه ی رقابت
مشاور برند باید رقابت های مستقیم و غیرمستقیمی را که برند در بازار با آن روبرو است مورد مطالعه قرار دهد. سپس با توجه به آنها برنامه های بازاریابی، ابزارهای تبلیغاتی و اقداماتی برای بالا بردن ارزش برند ترتیب دهد. و در نتیجه به شرکت کمک کند تا به مزیت رقابتی دست یابد.
بهبود تجربه ی مشتری ها
مشاور برند کسی است که باید با برنامه ریزی و طراحی برنامه های خدمات مشتری وبهبود تجربه ی کلی مشتری در حین فروش و پس از فروش، به برند کمک کند تا مشتریان موجود خود را حفظ کند؛ در عین حال برای تبدیل آنها به مشتری های وفادار تلاش کند.
به طور خلاصه شرح وظایف یک مشاور برند را می توان این گونه جمع بندی کرد:
- ارتباط با مدیران شرکت و کارمندان آنها
- تجزیه و تحلیل رقبا
- شناسایی ارزش برند در دستیابی به اهداف کسب و کار شرکت
- انجام تحقیقات اولیه، مثل طراحی پرسشنامه و توزیع آن در بین مردمی که مخاطبان برند را تشکیل می دهند
- پردازش داده ها، تجزیه و تحلیل آنها، شناسایی روندها، تفسیر اطلاعات، و ارائه ی آنها در قالبی قابل فهم
- در میان گذاشتن یافته های خود با مشتری ها، ارائه ی راهنمایی های تخصصی در مورد چگونگی بهینه سازی بازده بازاریابی شرکت
- ارائه ی توصیه در زمینه های: برند، طراحی بسته بندی و تجارت بصری، توسعه ی استراتژی، نوشتن متن، تعامل داخلی برند، و استفاده از رسانه های فضای مجازی و سایر پدیده های دیجیتال
برند راهی برای جلب مشتری هاست. وقتی کسی به خرید از شما علاقه مند می شود که نام برند شما را با تعاریف خوب به ذهن بیاورد. وقتی مشاور برند کار خود را به درستی انجام دهد صاحبان کسب و کار به این هدف رسیده اند. آنها با داشتن نامی معتبر می توانند سهم بیشتری از بازار را در دستان خود بگیرند.
منابع:
https://www.marketing91.com/who-is-a-brand-consultant-role-of-a-brand-consultant/
https://www.allaboutcareers.com/careers/job-profile/brand-consultant
https://study.com/articles/Branding_Consultant_Job_Description_Duties_and_Requirements.html